Alergije – Polenski kalendar

calendar

ALERGIJE: naš polenski kalendar Vam može pomoći

Muče Vas ALERGIJE? Naš POLENSKI KALENDAR može Vam pomoći da umanjite neprijatnosti tokom sezone cvjetanja biljaka na koje ste alergični. Olakšat će Vam da odredite u kojem periodu godine trebate biti posebno oprezni, a možda Vam pomogne da saznate i na koje vrste polena ste alergični ako znate kad su tegobe od alergijskih reakcija kod Vas najizraženije.
Od drugog mjeseca (februar, veljača) počinju se javljati simptomi polenskih alergija: otečeni i crveni očni kapci, suzenje, kihanje i zamor. Alergije su najčešće izazvane polenom lijeske, jove, topole, vrbe, bijelog jasena i breze. Sve je više i osoba alergičnih na trave, a posebno na ambroziju.

Alergije postaju opasne ako prerastu u alergijsku astmu, a inače su neprijatne, ali bezopasne. Ove reakcije su, zapravo, pojačana reaktivnost odbrambenog (imunog) sistema na vanjske nadražaje, u ovom slučaju polen biljaka. U ovom periodu za alergične osobe ne preporučuje se provjetravanje prostorija, rublje ne treba sušiti na vanjskom zraku, poželjno je ugraditi polenske filtere u klima uređaje automobila (ali i kućne). Poslije svakog izlaska poželjno je presvući odjeću, pa i oprati kosu prije spavanja. Treba izbjegavati duhan i bazene s hloriranom vodom jer pogoršavaju alergijske reakcije.

Ako je alergijska reakcija izražena, potrebno je uzeti i odgovarajuće lijekove. Oni ipak ne liječe alergiju, već samo smanjuju reaktivnost organizma i olakšavaju tegobe. Najčešće se koriste antihistaminici i kortizon. Ti lijekovi dostupni su u tabletama, kapima za nos i kapima za oči, kao i u injekcijama. Nekad je poželjno uraditi hiposenzibilizaciju da se razvije tolerancija na određeni alergen. Interesantno je da prema istraživanju iz Tennessee-ja (Sjedinjene Američke Države), redovna konzumacija jogurta u sezoni alergija može umanjiti ili eliminirati alergijske reakcije u oko 20% slučajeva, najvjerovatnije zbog probiotika prisutnih u jogurtu.

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk

facebook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.