Korisni savjeti 4

advice

Deset loših navika koje mogu biti pogubne za vaše srce

  1. Pušenje. Oko 20% bolesti srca danas posljedica su pušenja. Pušači imaju 2-4 puta veći rizik da dobiju srčano oboljenje nego nepušači.
  2. Pretjeran unos alkohola. Velike količine alkohola podižu krvni tlak, masnoće u krvi i tjelesnu težinu.
  3. Dugotrajno sjedenje. Sjedenje preko 5 sati dnevno je opasno za srce, pojačava gojaznost, podiže krvni tlak i holesterol u krvi. Preporučuje se bar svakih sat vremena ustati i prohodati bar po 5 minuta.
  4. Prenaporno vježbanje. Velika naprezanja u vježbanju potiču oslobađanje stress-hormona (adrenalin i kortizol), pa raste puls i krvni tlak. Ovo podiže rizik od infarkta i moždanog udara. Dobro bi bilo vježbati UMJERENIM intenzitetom po 30 minuta, 5 dana u sedmici.
  5. Loša zubna higijena. Osim što redovito četkate zube, koristite i zubni konac. Bakterije povezane s bolestima desni mogu uzrokovati upale u krvnim žilama i njihovo sužavanje, a to je rizik za srčani udar.
  6. Pretjeran unos soli. Višak soli podiže krvni tlak. Dobro je i izbjeći hranu koja je sama po sebi slana (suho meso, slane zimnice, kikiriki, čips, usoljene sardine itd.). Preporučuje se da dnevni unos soli ne prelazi 1,5 grama!
  7. Nedovoljno spavanja. Ovo onemogućuje napregnutom srčanožilnom sistemu da se odmori i time se podiže rizik od bolesti srca. Preporučuje se 7-8 sati sna dnevno.
  8. Ljutnja i tjeskoba. Stres podiže krvni tlak, remeti ritam srca i ubrzava aterosklerozu (odlaganje masnih naslaga u krvne žile). Raste rizik od infarkta.
  9. Izbjegavanje voća i povrća. Rizik za srce je za petinu niži u osoba koje konzumiraju više od 5 porcija voća i povrća dnevno, u odnosu na one koji konzumiraju 3 porcije.
  10. Zanemarivanje propisanih lijekova i savjeta doktora. Visoki tlak je tihi ubojica jer većina osoba s ovim problemom i ne osjeti tegobe. Opasno je ne uzimati tablete protiv visokog tlaka samo zato što nemate tegoba. Ovo može za posljedicu imati ozbiljne komplikacije.

 

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk

facebook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.