Korisni savjeti 6: otrovne biljke u Vašem domu

advice

Neke od biljaka koje volimo i uzgajamo mogu predstravljati veći ili manji zdravstveni rizik. Evo nekih od popularnijih. Ne kažemo da ih ne možete držati. Ali pazite na djecu, a i na kućne ljubimce – mogli bi se otrovati, razboljeti (ili još gore…) ako jedu ovo lišće i cvijeće:

  1. Rododendron i azalea – cijela biljka je visoko toksična, pojesti cvijet, stablo ili list može značiti pojavu trbušne boli, poteškoća s disanjem, paralizu, komu, čak i smrt.
  1. Oleander – jedenje samo malog dijela ove biljke (koja cvjeta u bijeloj, pink ili crvenoj boji), može biti smrtonosno, u jednom slučaju samo jedan list bio je dovoljan da naudi djetetu. Simptomi trovanja: pospanost, usporen rad srca i drhtanje.
  1. Kukuta – ovi mali bijeli cvjetovi mogu se pojaviti u bašti kao korov, a ako imate znatiželjne ljubimce, trebate ih ukloniti. Kukutin otrov koji miriše po mrkvi napada nervni sistem i može dovesti do konvulzija i smrti u životinja i ljudi.
  1. Žuti narcis – lukovica ovog cvijeta je najotrovniji dio, pa pazite ako imate psa koji voli kopati po bašti. Jedenje prevelike količine može uzrokovati povraćanje, proliv, konvulzije, drhtanje i srčane aritmije.
  1. Engleska tisa – cijela biljka je otrovna, izuzev bobica, ali sjeme je najotrovnije – alkaloidi iz tise uzrokuju konvulzije, paralizu i, u ekstremnim slučajevima, srčano popuštanje.
  1. Hortenzija – otrov ovog popularnog cvijeta nije šala – cijanid! Ipak, životinje i ljudi moraju unijeti veliku količinu da bi efekti bili smrtonosni
  1. Filodendron – smola iz ovih kućnih biljaka može iritirati kožu i usta, od čega otekne grkljan, uzrokovati otežano disanje, žarenje i trbušne tegobe. Teške reakcije su rijetke, ali bolje ga je držati podalje od djece i ljubimaca.

 

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk

 

facebook