Plastične boce i pakiranja za hranu su opasnost po zdravlje!

bottles-img

Koja ambalaža za hranu je kancerogena i/ili toksična? U tekstu koji slijedi naći ćete objašnjenje oznaka i vrsta plastične ambalaže i njenog utjecaja na Vaše zdravlje, te savjeti koju plastiku izbjegavati, a koja je sigurna. Budite oprezni i čitajte oznake na ambalaži hrane koju kupujete. Na plastičnoj ambalaži i bocama obavezno su oznake tipa plastike (PET, PVC, PC, HDP… ili su označene odgovarajućim brojkama1, 2, 3..) od koje je ambalaža načinjena. Možete ih naći na etiketama zalijepljenim na bocu/kutiju, ili utisnute u vidu žiga na samu plastičnu ambalažu. Evo pojašnjenja nekih od tih oznaka i opasnosti koje one nose:

  1. PET (polietilen-tereftalat): jaka i lagana plastična masa, po providnosti slična staklu. Najčešće korištena za boce za vodu ili sokove. Koristi se za jednokratne boce. Može oslobađati teški metal koji ometa hormonska djelovanja u tijelu, može biti kancerogen. Savjetuje se strogo jednokratna upotreba. Ne zagrijavati ove boce i ne upotrebljavati ih u više navrata. Može se reciklirati jednom u nove sekundarne proizvode.
  1. HDP ili HDPE (polietilen visoke gustine): najčešće korišten za ambalažu za vodu ili mlijeko, deterdžente, šampone i motorna ulja, te u igračkama. Smatra se „dobrom“ plastikom, nema otpuštanja štetnih hemikalija kao neke druge vrste plastike. Ipak, ograničite višekratnu upotrebu ovih ambalaža. Može se reciklirati jednom.
  1. PVC (polivinil-hlorid): također otpušta toksične hemikalije koje utječu na hormone u ljudskom tijelu. Prema jednoj studiji (http://toxtown.nlm.nih.gov/text_version/chemicals.php?id=84), zbog toga što sadrži hlorine, oslobađa se dioksin tokom proizvodnje, spaljivanja i zakopavanja (u zemlju) PVC-a. Izloženost dioksinu može uzrokovati reproduktivne, razvojne i druge zdravstvene probleme, a bar jedna vrsta dioksina je klasificirana kao karcinogen (uzrokuje rak).
  1. LDPE (polietilen niske gustine): obično za proizvodnju „najlonskih“ kesa, plastičnih omota u kućanstvu i kesa za otpatke. Spada u bezopasnije forme plastike. Ne predstavlja značajan zdravstveni rizik. Reciklirajte je.
  1. PP (polipropilen): čvrsta, ali fleksibilna plastika, koristi se za ambalažu sladoleda, jogurta, proizvodnju slamčica za napitke, proizvodnju pelena. Spada u sigurnije forme plastike.
  1. PS (polistiren): rigidan, kod nas poznat kao „stiropor“, koristi se i za čaše za kafu, školjke za jaja, kutije za salate, prozirne plastične kašike i viljuške. Izbjegavajte ovu plastiku! PS može otpuštati stiren, poznati neurotoksin, a otrovan je i na druge načine.
  1. PC (polikarbonat) ili bez oznake: ovo je najgora forma plastike za prehrambenu ambalažu. Načinjen je od tzv. BPA – štetnog umjetnog estrogena. Proizvođači je koriste za 20-litarske boce za vodu, sportske bočice, providni plastični pribor za jelo, ali i oblaganje metalnih limenki za hranu. Čak i novije plastične alternative za polikarbonate (npr. ko-poliesteri) sadrže opasne materije. Ne zagrijavajte i ne koristite u više navrata.

Dakle, kada tražite najmanje toksičnu plastiku, tražite HDPE i PP. Izbjegavajte PET, PVC i naročito PC. Koju god plastiku da koristite, nikad je ne zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici, ne ostavljajte je u pregrijanom automobilu i sl. Uvijek reciklirajte ili bacite ambalažu, posebno ako napukne.

 

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk

facebook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.