Srce – građa i funkcija

Srce je mišićna pumpa koja pogoni krv kroz krvne žile do svih organa u tijelu. Oblika je zatupljene trostrane piramide s bazom ka natrag, desno i gore, te vrhom ka naprijed, lijevo i dolje. S lijeve i desne strane srca su dva plućna krila, iza srca je jednjak i aorta, a ispred prsna kost. Srce se sastoji iz šupljina – komora (ventrikula) i pretkomora (atrija). Postoje lijeva pretkomora i lijeva komora, te desna pretkomora i desna komora. Pretkomore su postavljene iznad komora. Krv u srce dotiče iz pluća ka desnoj pretkomori, odnosno iz ostatka tijela ka lijevoj pretkomori. Iz desne pretkomore ulije se u desnu komoru, a iz lijeve pretkomore ulije se u lijevu komoru. Lijeva komora pumpa krv ka tijelu kroz veliku arteriju koja se zove aorta i grana se na ostale arterije za pojedine organe. Desna komora pumpa krv prema plućima kroz tzv. plućnu (pulmonalnu) arteriju.

Postoje dva cirkulatorna kruga, tj. dva krvotoka – veliki krvotok (tjelesna cirkulacija) i mali krvotok (pulmonalna ili plućna cirkulacija).

Veliki krvotok starta s lijevom komorom koja pumpa krv u aortu. Aorta se grana na arterije koje dolaze do svih organa i tkiva i donose im kisik i hranjive tvari. Krv koja dođe do organa preda im kisik, a preuzme ugljen-dioksid i venama se vraća ka srcu. Iz gornjih dijelova tijela krv se sabira ka tzv. gornjoj šupljoj veni, a iz donjih dijelova tijela i trbušnih organa krv se sabira ka tzv. donjoj šupljoj veni. Obje ove vene ulijevaju se u desnu pretkomoru. Ovo zatvara tzv. veliki krvotok.

Iz desne pretkomore krv se ulijeva u desnu komoru. Tu starta krug malog krvotoka ili plućne (pulmonalne) cirkulacije. Desna komora pumpa krv u pulmonalnu (plućnu) arteriju koja se razgranava na desnu i lijevu granu za desno, odnosno lijevo pluće. U plućima se ove grane dalje bogato razgranavaju sve do kapilara – mikroskopski sitnih krvnih žilica. Krv koja je desnom komorom poslana u pluća biva u plućima oslobođena od ugljen-dioksida, a dobija kisik iz udahnutog zraka. Potom se preko tzv. plućnih vena vodi do srca i plućne vene ulijevaju se u lijevu pretkomoru. Tu se zatvara mali krvotok ili plućna cirkulacija.

Dalje krv iz lijeve pretkomore ide u lijevu komoru i dalje za tijelo i ovdje opet starta krug tzv. velikog krvotoka ili tjelesne cirkulacije.

Da bi krv kroja ide kroz srce, kao glavnu pokretačku pumpu cirkulacijskog sistema, bila adekvatno usmjerena, u srcu se nalaze četiri nepovratna ventila. To su srčani zalisci ili srčane valvule. Oni dozvoljavaju samo jednosmjerni protok krvi koji mora ići neometano ka naprijed, a također i sprečavaju povrat unatrag već ispumpane krvi. Na linkovima srčani zalisci i operacije srčanih zalistaka mozete detaljnije progledati njihovu funkciju.

facebook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.