Kardiocentar

Hipertireoza   


Hipertireoza (pretjerano aktivna štitnjača) je stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona. Hormoni štitnjače reguliraju "tjelesnu energiju". Kada u tijelu cirkulira previše hormona štitnjače, tijelo sagorijeva energiju brže i mnoge vitalne funkcije se ubrzavaju. Simptomi, znaci i tegobe hipertireoze su:
- nervoza,
- nesanica,
- promjene raspoloženja,
- znojenje uopće, crveni, topli i znojni dlanovi,
- tremor (drhtanje),
- ubrzan rad srca, lupanje srca, aritmije,
- učestale stolice, kašaste stolice
- mršavljenje, često i uprkos pojačanom apetitu,
- osjećaj topline ili vrućine cijelo vrijeme,
- slabost u mišićima,
- kratak dah,
- gubitak kose,
- u žena rjeđe menstruacije ili njihov potpun prestanak,
- u starijih osoba bol u prsima ili srčano popuštanje,
- u nekih osoba javi se "izbuljenost" očiju zbog rasta tkiva iza očnih jabučica.
Najčešći uzroci proizvodnje previše hormona štitnjače su:
a) Graves-ova bolest. Gravesova bolest je najčešći uzrok hipertireoze. To je tzv. autoimuni poremećaj: tijelo proizvodi posebne proteine (tzv. antitijela) koji potaknu štitnjaču da proizvodi i oslobađa previše hormona.
b) Tumor štitnjače. Nekancerozni (dobroćudni) tumor može stvarati i izlučivati povećane količine hormona štitnjače.
c) Toksična multinodozna struma. Štitnjača je uvećana i na njoj je veći broj dobroćudnih tumora koji luče veće količine hormona.
d) Sekundarna hipertireoza. Vrlo rijetko stanje u kojem se iz moždane žlijezde hipofize izlučuje pretjerano velika količina hormona koji stimulira štitnjaču da postane hiperaktivna.
e) Upala. Neke vrste upale štitnjače (tiroiditis) mogu uzrokovati kratkotrajnu hipertireozu, npr. nakon porođaja ili nakon virunih infekcija.
f) Paraneoplastični sindrom. Vrlo rijetko stanje u kojem neke strukture izvan štitnjače proizvode i izlučuju hormone štitnjače (npr. abnormalno tkivo na jajniku).
g) Lijekovi. Simptomi hipertireoze mogu se javiti ako se uzima prevelika količina lijeka za hipotireozu (levothyroxin u tabletama).