Kardiocentar

Uzroci hipotireoze


Hipotireoza je stanje smanjene produkcije hormona štitnjače. Pošto tjelesna energija i metabolizam zahtijevaju određene količine hormona štitnjače, smanjenje proizvodnje hormona dovodi do pada tjelesne energije i usporenja metabolizma. Uzroci hipotireoze mogu biti:
1. Hashimotov tiroiditis: U ovom autoimunom poremećaju imuni sistem greškom napada vlastitu štitnjaču. Tkivo štitnjače na kraju odumre i prestaje proizvodnja hormona.
2. Uklanjanje štitnjače: Štitnjača se može ukloniti hirurškim zahvatom ili hemijskim putem.
3. Izloženost velikoj količini joda: Neki lijekovi za liječenje simptoma prehlade i sinusitisa, neki lijekovi za srce (npr. Amiodaron), ili neka kontrastna sredstva koja se apliciraju prije radioloških snimanja mogu izložiti osobu prevelikoj količini joda. Ovo može biti rizik za razvoj hipotireoze ako je osoba u prošlosti imala probleme sa štitnjačom.
4. Litij: Ovaj lijek također je impliciran kao uzročnik hipotireoze. Mehanizam je kompleksan i uključuje utjecaj litija na smanjenje proizvodnje tiroksina, kao i interferenciju u tzv. mehanizam dejodinacije sa T4 u T3.

Hipotireoza se treba liječiti, jer u slučaju da se ne liječi, može na kraju dovesti do miksedemske kome, rijetkog ali potencijalno smrtonosnog stanja koje zahtijeva hitan hormonski tretman.

Da li postoje lijekovi koji mogu uzrokovati hipotireozu? 

Da! Ipak, treba imati na umu da je to rijetka pojava i da se neće desiti kod svih osoba koje uzimaju ove lijekove, kao niti pri svim dozama ili trajanju terapije. Lista takvih lijekova je poduža, ali neki od najpoznatijih lijekova poji podižu rizik od razvoja hipotireoze su:
- Antitireoidni lijekovi (npr. propiltiouracil - PTU, metimazol...),
- Litij ,
- Amiodaron,
- Interferon,
- Interleukin-2,
- Glukokortikoidi / steroidni lijekovi,
- Metformin.
U nekim slučajevima, visoke doze nadomjesne primjene kalij-jodida i joda, ili jodom bogatih biljaka (pripravci od morske trave), mogu za neke osobe prouzročiti hipotireozu.